Geld houdt ons allemaal bezig en misschien de laatste tijd nog meer want het leven wordt alsmaar duurder
We betalen meer voor een volle winkelkar, de prijzen van energie gaan omhoog maar ook de prijzen van telecom, festivals, abonnementen, … blijven stijgen. En tegelijkertijd is het nooit zo gemakkelijk geweest geld uit te geven. Met 1 druk op de knop kan je je online iets aanschaffen. Bovendien is betalen met cash uit de mode; we betalen meer en meer via onze smartphone, waardoor je minder zicht hebt op je uitgaven. Een uitdaging dus om tegenwoordig je budget te laten kloppen. In KLAAR gaat host Anaïs Dockx op zoek naar antwoorden op vragen rond geld. Ze kan hierbij rekenen op de expertise van Els Lagrou, expert financiële educatie én oprichter van dagelijksgeld.be. En op Kristel Verbeke, die in Geld Gezocht op VRT één gezinnen helpt hun financiële zaakjes te doen kloppen en toch nog hun dromen te kunnen realiseren.
Een startloon van 2500 € klinkt goed in de oren. Bruto? Ah, oei, niet netto? En dus niet wat er uiteindelijk op mijn rekening staat?! Heb ik dan te klagen?
Is dit een laag of toch nog redelijk goed loon? Alleszins geen hoog loon. En wie krijgt die hoge lonen?
Wat is eigenlijk het verschil tussen bruto en netto en waar gaat dit bedrag dan naartoe? Belastingen en sociale zekerheid worden uitgelegd door Els Lagrou.
Geld hebben en verdienen is natuurlijk plezant maar hoe ga je het beste om met dat geld? Wat betekent goed met je geld omgaan? Niets kopen en vooral sparen? Kopen op afbetaling?
En als je alleen wil gaan wonen, kan je best een appartementje huren of dadelijk kopen?
Het hangt natuurlijk erg af van de levensfase waarin je je bevindt.
Tellen en plannen is de boodschap en zelf bewust je eigen keuzes maken, aldus Els Lagrou.
We leven in een échte consumptiemaatschappij, waarin alles lijkt te draaien rond kopen en altijd het nieuwste hebben?! We worden om de oren geslagen met allerhande boodschappen met niet te missen promoties en trucjes en zelfs misleidingen, om ons ervan te overtuigen nog meer geld uit te geven. Waar komt die verleiding om geld uit te geven vandaan? En waarop kan je best wat beter letten? Anaïs gaat dieper in op de valkuilen!
Geld maakt gelukkig, wordt vaak gezegd. Is dat zo? En hoeveel geld moet het dan zijn? Kristel Verbeke legt uit dat dit heel persoonsgebonden is en dat het voor veel mensen samen gaat met financiële rust: dat de basisbehoeftes betaald kunnen worden, dat er nog ruimte is voor wat je persoonlijk nog belangrijk vindt én dat je een buffer hebt voor als het minder goed gaat. Veel jonge mensen worden ook gelukkig van meer tijd voor zichzelf maar dat betekent wel minder werken dus ook minder verdienen.
Het komt neer op bewuste keuzes: wat maakt jou echt gelukkig? Misschien is dat ook wel denken aan anderen? Want delen met anderen en voldoening krijgen maakt immers ook gelukkig.
Het lijkt alsof we steeds meer en steeds goedkoper willen open. We gaan op jacht om te besparen. Op zich is er niets fout me want goedkopere merken van basisproducten zijn vaak een goed alternatief. Maar bij sommige goedkope producten moet je je ook eens afvragen welk bedrijf het gemaakt heeft. Ze kunnen vaak goedkoop produceren omdat ze het niet nauw nemen met de kinder- en mensenrechten of ze hebben een zeer vervuilende productie. Maar ook kritisch naar onszelf kijken, kan geen kwaad: heb ik die spullen echt nodig? Je kan wat duurzamer gaan leven en minder en kwalitatiever spullen kopen maar ook minder vlees eten, meedoen aan de circulaire economie door naar de kringwinkel te gaan, … . Kristel Verbeke zet ons aan tot nadenken!
Link website: KLAAR | VRT NWS: nieuws