5 November 2024

 

We doen aan yoga, gaan naar een diëtist of een psycholoog, maar iets bijleren over het beheer van onze centen zit niet in het wellbeing-verhaal

Heeft financiële stress invloed op onze werkprestaties?

Zes bachelor-en masterproefstudenten van onze faculteit zochten het uit op vraag van Els Lagrou van Dagelijks Geld. Deze start-up biedt bedrijven ondersteuning door werknemers te onderrichten over geldzaken. Door hun financiën beter te begrijpen, kunnen werknemers geldgerelateerde stress beter beheersen,wat hun weerbaarheid verhoogt, het risico op uitval vermindert, en hun prestaties verbetert.
ECONnect sprak met Els Lagrou en professor Sophie De Winne,die de studenten begeleidde bij hun onderzoek over dit thema. Sophie De Winne Rond financiële geletterdheid en financiële stress gebeurde al veel onderzoek in het buitenland, maar in Vlaanderen hebben we er weinig zicht op (zie o.a. “Minder geldstress. Meer welzijn op het werk”, een project gefinancierd door het TETRA-subsidieprogramma van VLAIO).
Els Lagrou wilde weten of er ook financiële stress in Vlaanderen is, en of die verschillend is naargelang de levensfase waarin iemand zit. De bachelorstudenten hebben die vragen onderzocht, en zijn daarnaast ook dieper ingegaan op financiële educatie op het werk.